Little Dutch geeft tips
Waarom het hebben van een knuffel belangrijk is voor jouw kindje
Veel kindjes hebben van kleins af aan een favoriete knuffel waarvan zij onafscheidelijk zijn. Meestal is dit een knuffelbeest, maar dit kan ook een lapje, dekentje of zelfs ander stuk speelgoed zijn. Als ouder kun je weliswaar een beetje sturen welke knuffel favoriet wordt, door bijvoorbeeld dezelfde knuffel altijd in het zicht te zetten in de wieg. Maar als je kindje rond de 7 maanden is, zal hij of zij zelf kiezen waaraan het zich wel of niet gaat hechten. Het is gebleken dat een knuffel niet alleen een speelmaatje is, maar ook helpt in de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind.
Veiligheid en bescherming
Een knuffel geeft het gevoel van veiligheid voor je kindje. Als ouders niet in de buurt zijn, zie je dat kindjes snel naar hun knuffel grijpen. Ze zien de knuffel als vervanging van hun ouders, de knuffel is immers ook altijd bij hen. Ook in andere spannende situaties kan een knuffel bescherming bieden. Zo zijn er genoeg kindjes die alleen slapen in een donkere kamer eng vinden, bijvoorbeeld. Als ze dan dicht tegen de knuffel aan kunnen kruipen, helpt deze hen letterlijk de nacht door.
Zelfstandigheid
Een knuffel kan een grote bijdrage leveren aan het zelfstandig worden. Ook dit heeft te maken met het gevoel van bescherming dat de knuffel geeft. Een kind geeft zijn of haar knuffel zelf eigenschappen. Vaak zijn dat eigenschappen die hij of zij zelf nog niet helemaal heeft ontwikkeld. Zo durft een knuffel in de ogen van een kind vaak al meer, wat helpt om bepaalde grenzen toch te verkennen. Zo kan het bijvoorbeeld best spannend zijn om alleen van de glijbaan te gaan, maar is het samen (of wanneer de knuffel het een keer ‘voor heeft gedaan’) een stuk minder eng.
Omgaan met emoties
Een favoriete knuffel kan de eerste beste vriend van je kindje zijn. Niet gek dus dat de knuffel het eerste is waar ze om vragen wanneer ze verdriet of pijn hebben. De knuffel biedt immers altijd troost. Een knuffel dient ook regelmatig als tegenspeler tijdens zelfverzonnen rollenspellen wanneer kindjes wat ouder zijn. Zo laten ze de knuffel mee eten, stoppen ze de knuffel in bed of troosten ze de knuffel juist. Ook dit helpt hen met de sociale en emotionele ontwikkeling.