Little Dutch geeft tips
Zwanger! Wat mag je (niet meer) eten?
Je bent zwanger! Naast blijdschap komt daar vaak ook een hoop onzekerheid bij kijken. Bijvoorbeeld over wat je wel en niet meer mag eten en drinken. Het hoofdkantoor van Little Dutch zit vol met moeders en we delen graag onze tips en ervaringen met jullie. Zo weten we inmiddels precies welk eten goed voor je is tijdens de zwangerschap en wat je deze periode beter kunt laten staan.
Groente en fruit
Als je zwanger bent, wil je natuurlijk extra goed voor je lichaam zorgen. Je deelt het tenslotte tijdelijk. Laten we voorop stellen dat een vitaminerijk, vers en gevarieerd dieet altijd goed is. Maar uiteraard is goed eten tijdens de 9 maanden van je zwangerschap extra belangrijk. Vooral groene groenten, zoals broccoli en boerenkool, zijn top als je zwanger bent. In vergelijking met andere groenten zit hier relatief veel foliumzuur en ijzer in. En dit zijn nou net de mineralen die je nu goed kunt gebruiken. Zorg daarnaast dat je twee stuks fruit per dag eet voor de nodige vitamientjes.
Vis
Eet je graag vis? Goed zo! Het is namelijk aan te raden zo'n 1 à 2 keer per week vette vis te eten, zoals zalm of sardines. Let er hierbij wel op dat het goed doorbakken is. Rauwe en gerookte vis, schaal- en schelpdieren kun je tijdens de zwangerschap beter mijden. Deze voedingsmiddelen kunnen de Listeria-bacterie bevatten, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Het wordt ook afgeraden om verse tonijn en tonijn uit blik te eten.
Vlees
Dezelfde regel geldt ook voor vlees. Wanneer het vlees nog (te) rood is, zoals carpaccio, tartaar of rosbief kan het ziekteverwekkers bevatten. Rauw zal je vlees dus even moeten laten staan, maar er zijn tegenwoordig gelukkig een hoop vegetarische varianten te vinden. Als je zwanger bent is het daarnaast niet goed om teveel vitamine A binnen te krijgen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de baby. Dit zit met grote mate in lever. Eet lever, en producten waarin lever is verwerkt, dus liever niet.
Vegetarisch
Zorg er bij een vegetarisch dieet voor dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt. Dit haal je bijvoorbeeld uit volkoren producten, aardappelen en zuivelproducten. Ook voldoende ijzer kan een uitdaging zijn als je vegetarisch eet. Peulvruchten en ei (niet rauw) zijn producten waar je dit goed uit kunt halen.
Kaas
Wij Nederlanders zijn kaaseters. Dit kun je tijdens je zwangerschap ook prima blijven eten als je de verpakking van te voren even checkt. In Nederland kun je alle kazen eten waar geen ‘au lait cru’ op staat. Deze kazen zijn bereid met rauwe melk, waarbij ook weer de kans bestaat dat het de Listeria-bacterie bevat. Vaak zijn dit de buitenlandse kaasjes, zoals schimmelkazen of mozzarella. Als op de verpakking wordt aangegeven dat de kaas met gepasteuriseerde melk is gemaakt, is het veilig om de kaas te eten.